120-dages reglen – Opsigelse kan ske på den 120. sygedag efter udløb af almindelig arbejdstid.

Det er i en ny dom fra Østre Landsret fastslået, at en arbejdsgiver kan opsige en medarbejder på den 120. sygedag, når opsigelsen afgives efter udløbet af medarbejderens normale arbejdstid.

120-dages reglen

Efter funktionærlovens § 5, stk. 2 kan det skriftligt aftales mellem arbejdsgiver og medarbejder at 120-dages reglen finder anvendelse for ansættelsesforholdet, hvorefter en medarbejder kan opsiges med et forkortet varsel på 1 måned til fratræden ved en måneds udgang, hvis funktionæren har oppebåret løn under sygdom i 120 dage inden for en periode på 12 måneder. Det er en betingelse, at opsigelse sker i umiddelbar tilknytning til udløbet af de 120 sygedage, og mens funktionæren fortsat er syg.

Kort om sagen

I den konkrete sag var en medarbejder blevet opsagt efter 120-dages reglen. Opsigelsen var afgivet af arbejdsgiveren ved indlevering til postforsendelse kl. 16.41 på den 120. sygedag, og kom frem til medarbejderen på den 122. sygedag.

Sagens tvist angik fortolkningen af, hvordan ”udløbet af de 120 sygedage” skulle forstås.

Sagens resultat

Det var medarbejderens synspunkt, at ”udløbet af de 120 sygedage” skulle forstås på den måde, at den 120. sygedag først kunne anses for udløbet ved døgnets udløb kl. 23.59, og at opsigelsen derfor ikke opfyldte betingelserne i funktionærlovens § 5, stk. 2.

Under sagen fandt retten, at medarbejderens normale arbejdstid lå i tidsrummet mellem kl. 8.30 og kl. 15.00. Både byretten og landsretten fandt, at da opsigelsen var afgivet kl. 16.41 på den 120. sygedag og dermed efter udløbet af medarbejderens normale arbejdstid, var opsigelsen gyldig.

At medarbejderen i en periode havde haft overarbejde efter normal arbejdstids ophør, blev ikke tillagt betydning.

Med dommen er det nu slået fast, at en opsigelse efter 120-dages reglen kan afgives allerede på den 120. sygedag, såfremt det sker efter udløb af medarbejderens normale arbejdstid. Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på, at opsigelsen ikke må afgives eller indleveres til forsendelse inden medarbejderens normale arbejdstid er ophørt på den 120. sygedag.

Hos AGENDA advokater bistår vi med rådgivning om alle ansættelsesretlige problemstillinger, herunder også rådgivning vedr. 120-dages reglen.

Har du spørgsmål eller behov for rådgivning, er du mere end velkommen til at kontakte vores specialister på området, advokatfuldmægtig Sofie Busk Simonsen, sbs@agendaadvokater.dk, advokatfuldmægtig Simon Andersen, sa@agendaadovakter.dk, advokat Katrine Bruun Pedersen, kbp@agendaadvokater.dk og advokat Line Gordon Errebo, lge@agendaadvokater.dk

Østre Landsrets dom af 19. september 2024 i sag BS-21891/2024-OLR.